Wedstrijdonderdelen

Dressuur

In de dressuur wordt een aantal voorgeschreven figuren gereden. De menners worden getest op de controle die ze over de paarden hebben en de gehoorzaamheid van de paarden. De jury let op hoe de paarden bewegen en hoe de figuren gereden worden.
Paardensport is in veel gevallen een sport voor individuen. Mennen daarentegen is een teamsport. Een menteam bestaat uit de menner die op de bok zit en een of meerdere grooms die achter op de kar staan. Zij zorgen ervoor dat de koets niet omvalt in een bocht. Dit is met name belangrijk tijdens de marathon.

 

 

Vaardigheid

Bij de vaardigheidsproef worden vooral de conditie, gehoorzaamheid en souplesse van de paarden, alsmede de behendigheid en het vakmanschap van de koetsier beoordeeld. Er wordt een parcours afgelegd met maximaal 20 hindernissen. De hindernissen worden gemarkeerd door twee of meer kegels waarop een balletje ligt. Aan iedere zijde is er maximaal 30 cm ruimte over. Het omverrijden van kegels of het afstoten van balletjes levert strafpunten op. Het missen van een poort of het doorgaan aan de verkeerde kant betekent dat de deelnemer wordt uitgesloten.

 

 

Marathon

De marathon is een proef om het conditiepeil en het uithoudingsvermogen van de paarden te beoordelen, en een test op het tempogevoel en de menvaardigheid van de koetsier. De lengte van de marathon is 24 kilometer, maar het zijn vooral de hindernissen die bepalen wie met veel of weinig strafpunten naar huis gaat. Er zijn 6 hindernissen gebouwd, elk met verschillende poorten.
De verrichtingen van de deelnemers zijn gemakkelijk te volgen. De waterbak is de meest sensationele hindernis.